Reviews

Read what some of the metal press had to say about Ancient Rites releases throughout the years.


Laguz
Rock Tribune (Belgium)
EMP (Germany)
Wings Of Death (The Netherlands)
Large (Belgium)
LiveReviewer (The Netherlands)
Lords of Metal (The Netherlands)
Totentanz Magazin (Germany)

Rubicon
Legacy (Germany)
MetalReviews
Metalglory (Germany)
Passzio (Hungary)
Metal Temple
Metal.de (Germany)

And the Hordes Stood as One
Ancient Spirit (Germany)
Babylon Magazine (Italy)
Heavy Metal Portal (Italy)
La Horde Noire (France)
Vampire Magazine (The Netherlands)
Vampster Magazine (Germany)
Voices from the Darkside (Germany)

Dim Carcosa
Ad Noctum (Germany)
The Metal Observer (Germany)
Embers (The Netherlands)
Sleepless Magazine (Belgium)
Whiplash Rock Magazine (Czech Republic)

Fatherland
Terrorizer (UK)
Mindview (Belgium)
Aardschok (The Netherlands)
Metal Hammer (Greece)
Rifraf (Belgium)


Laguz


Rock Tribune (Belgium)

Maar liefst negen jaar hebben we er op moeten wachten … de opvolger van ‘Rubicon’ (2006). We hebben ‘Laguz’ de voorbije weken heel vaak beluisterd en het doet deugd om vast te stellen dat er wat betreft de aanpak van de band - vergeleken met zijn voorganger – op ‘Laguz’ nauwelijks iets veranderd. Naar goede oude traditie is ‘Golden Path’ de instrumentale opener waarin onmiddellijk de sfeer van lang vervlogen tijden wordt neergezet. Dit nummer gaat naadloos over in de song ‘Carthago’. Wat doorheen heel de plaat heel erg opvalt, is de vrij dominante rol dat de toetsen ook nu weer krijgen. De melodieën en het totaalgeluid van Ancient Rites wordt haast voortdurend door de toetsen bepaald, waarbij de gitaren volgen. Het resultaat is dat ‘Laguz’ – net als ‘Rubicon’ (2006) – een heel bombastisch en haast orkestraal karakter heeft gekregen. Wat ook opvalt is het ietwat oriëntaals en epische karakter van sommige nummers, we denken hierbij aan de intro van ‘Under The Sign’ en vooral ‘Von Gott’. Frontman Gunther Theys zet zijn zang op ‘Laguz’ weer heel variabel in, en beheerst zowel de meer melancholische aanpak als agressieve uithalen moeiteloos. ‘Laguz’ werd - net als ‘Rubicon’ (2006) en ‘Dim Carcosa’ (2001) – met de hulp van Oliver Philipps in de Spacelab studio in goede banen geleid. Philipps kent het geluid van de band dan ook door en door. Een pluim gaat hierbij absoluut uit naar de drums die stevig klinken en niet verdrinken in het geheel. ‘Laguz’ is een album waar muzikaal ontzettend veel gebeurt. Dit is dan ook niet een cd die je zomaar even als achtergrondmuziek opzet, maar die echt wel wat draaibeurten nodig heeft om er als luisteraar je weg in te vinden. ‘Laguz’ is een sterke comebackplaat en zou al wie hield van ‘Rubicon’ (2006) eigenlijk moeiteloos moeten kunnen bekoren. (SW) 8,5

Rock Tribune

Back to top


EMP (Germany)

Mächtig aufgeplustert mit höchst theatralischer Epik haben die beständigen Heathen Metaller die Songs ihres neuen Albums „Laguz“. Seit dem 2006er Langspieler „Rubicon“ haben Ancient Rites ihre Fans auf eine neue Scheibe warten lassen. Nun gehen die Belgier wieder mit dem typischen Stil an den Start, den sie nach ihrer reinen Schwarzmetallzeit ab dem neuen Jahrtausend entwickelten: Ein noch immer kernig-stürmisches, aber unerhört facettenreiches und massiv heroisch klingendes Konglomerat aus kriegerischem Pagan- und imposantem Viking Metal. Garniert wird der durchgehend eindringliche Vortrag mit allerlei symphonischen Nuancen und eingestreuten Hörspielpassagen. Drummer Walter Van Cortenberg bringt mit seinem rabiat prasselnden Spiel Druck, Biss und höchst zackige Progressivität mit ein. Vokalist, Bandboss und Urmitglied Gunther Theys betrieb zuvor erneut umfangreiche historische Recherchen, die er in die Lyriken des aktuellen Materials einfließen ließ. Die Spieldauer erstreckt sich auf eine Dreiviertelstunde, in der die beiden Gitarristen Erik Sprooten und Domingo Smets so manches fulminante Saitenfeuerwerk abfackeln.

Markus for EMP

Back to top


Wings Of Death (The Netherlands)

Ancient Rites is al ruim 25 jaar een begrip in de metalunderground. In de eerst jaren bracht men als klassiek black/death-orkest de toorn van de onderwereld naar de argeloze luisteraar. Al onderscheidde Ancient Rites zich op die vroege releases zich ook al van vele collegae met hun intrigerende en intelligente tekstuele concepten. Op het in 1996 verschenen Fatherland kreeg de band door de komst van gitaristen Erik Sprooten en Jan Yrlund een stevige melodieuze injectie waarmee ook in muzikaal opzicht de weg naar boven werd gevonden. De productiviteit is de laatste jaren behoorlijk afgenomen. Negen jaar naar het voorlaatste album Rvbicon verschijnt Laguz. Een nieuw epos vol met historische bespiegelingen van de meest constante factor van de band: Gunther Theys.

Het symfonische intro brengt je meteen in de sferen die vrijwel elk Ancient Rites-album kenmerkt. Het ‘terug-in-de-tijd’-gevoel, het gewaar worden van verdrongen culturen en beschavingen waarbinnen andere normen en waarden de dienst uitmaakten. Deze symfonische accenten verdwijnen het hele album niet meer van het strijdtoneel. Voortdurend begeleiden ze de metalen klanken van de band die naast Theys nog bestaat uit gitaristen Erik Sprooten en Domingo Smets en drummer Walter van Cortenberg.

Sterk zijn de melodieën die middels deze symfonische accenten zijn toegevoegd. Het gejaagde Apostata (Imperator Fidelis) bijvoorbeeld is ronduit bezwangerd door de onderhuidse spanningen. De verhalende vocalen van Gunther Theys moeten je wel liggen, maar volgens mij kun je vrij snel opgezogen worden door de typische Ancient Rites-sfeer die albums als Dim Carcosa en Fatherland ook al zo kenmerkten.

Laguz is een prettig weerzien met een oude bekende. Het bevat een reeks nieuwe, oude verhalen, verpakt in uitstekend verzorgde bombastische metal. Krenten uit de pap vissen, heeft geen zin. Het is een album dat een grote mate van coherentie en derhalve geen uitschieters naar boven of naar beneden kent. Welkom terug dus.Edwin for Wings Of Death

Back to top


Large (Belgium)

Deze editie van het album "Laguz" van Ancient Rites werd uitgegeven als gelimiteerde digipak.

De Belgische legende is terug, met het krachtigste album tot nu toe! Ancient Rites is als sinds de jaren '80 actief in de wereld van extreme metal en komt nu met het zesde volledige album, "Laguz". De bandleden leggen opnieuw de nadruk op hun brute stijl van black metal en combineren feilloos orkestrale muziekdelen met duistere teksten.

Large

Back to top


LiveReviewer (The Netherlands)

Ancient Rites, wellicht niet één van de meest actieve bands. Maar wel één die altijd kwaliteit levert. Ik was blij om te horen dat de band weer de studio ingedoken was om een plaat te maken. Via Massacre Records komt “Laguz” uit op 20 februari.

Ancient Rites is:
Gunther Theys – Vocals
Erik Sprooten – Guitars
Walter Van Cortenberg – Drums
Domingo Smets – Guitars

Laguz
Eerste wat me opvalt aan de nieuwe plaat van Ancient Rites is de productie. Potjandorie, wat is die kraakhelder zeg. Ik kijk voor de zekerheid even of ik wel de juiste files heb aangeklikt. Jawel, het is toch echt Ancient Rites. Zeer beeldende bombastische klanken knallen uit de boxen voordat de cd echt van start gaat met ‘Golden Path’ & ‘Carthago’. Heerlijk roffelende drummetje met een lekker gitaarriedeltje á la Sprooten, voordat de hel losbarst. Geniaal hoe de grunts er uitgefluisterd worden in deze openingstrack. Theatraal was het woord dat ik zocht. Het doet me flink aan Carach Angren denken, deze nieuwe plaat. Uiteraard wel wat minder venijnig maar wel net zo theatraal. Geniale theatrale black metal is dus wat Ancient Rites ons weer voorschotelt. Gelukkig eentje met sterke riffs en songstructure. Niet de zoveelste goedkope Dimmu/Cradle rip-off. Ancient Rites beschikt over genoeg talent om zelf de plaat te dragen zonder over clichés te struikelen. Een blijmoedig strijdlustig gevoel is wat ik krijg van deze plaat.

Conclusie: De productiviteit ligt misschien niet hoog bij Ancient Rites. De creativiteit valt in ieder geval niet te betwisten. Met “Laguz” mag Ancient Rites alweer een klassieker toevoegen aan hun al impressieve catalogus.

Ronald for LiveReviewer

Back to top


Lords of Metal (The Netherlands)

Het wordt een goed jaar voor de Belgische metalscčne! In het voorjaar verschijnen nieuwe albums van Insanity Reigns Supreme, Thurisaz, Evil Invaders en Ancient Rites (om maar even in eigen notities te kijken). Allen bands met een specifieke sound en Ancient Rites – waarover we het in dit artikel gaan hebben – zijn zelf anciens. Opgericht in de jaren tachtig is Gunther Theys altijd de bezieler geweest, waarbij zijn verregaande interesse in geschiedenis steeds een meerwaarde vormt op tekstueel gebied. Ook nu wordt ‘Laguz’ vergezelt van een uitgebreid boekje met uitleg over de historische achtergrond van de songs en tekende Gunther zelf voor het artwork.

Na het voortreffelijke ’Rubicon’ is het lang stil geweest rond de band. Dit voorgaande studioalbum ligt toch al knap negen jaar achter ons. Heden ten dage bestaat Ancient Rites, buiten Gunther Theys voor de zang, uit trouwe drummer Walter Van Cortenberg (sinds 1991), gitarist Erik Sprooten (Inquisitor) en Domingo Smets (gitaar). Deze laatste begon in de band als toetsenman, later bas en nu gitaar. Maar dat is niet alles. Hij schreef voor het zesde studioalbum ‘Laguz’ een groot deel van de muziek, had een grote inbreng in de orkestrale arrangementen die in de studio door Oliver Phillips vereeuwigd werden en zijn melodieuze gitaarsolo’s vormen een fraai moment van respectievelijke rust in de volgepropte nummers. De band keerde terug naar de Spacelab Studio in Duitsland waar ze kind aan huis zijn sinds ‘Fatherland’ om te werken met producer Christian Moos. Eroc deed de mastering.

De epische en veelgelaagde trend van ‘Rubicon’ wordt vervolgd en verder ontwikkeld op ‘Laguz’. Ancient Rites heeft altijd al een gevoel van grootsheid en bombast nagestreefd en laat dit nu zegevieren. De filmische intro gaat over in ‘Carthago Delenda Est’ waarin riffs en solo’s zwaar aangezet worden door orkestrale arrangementen en de zang zelfs wat onduidelijk klinkt. Het opgejaagde ritme verraadt spektakel en grandeur, versterkt door de vertellende manier van de vocalen. Aan die zang ervaren we soms ook een bijna gluiperig horrorgevoel in ‘Under The Sign Of Lagoz’, terwijl de overvloed aan orkestratie het metalen element soms dreigt onder te sneeuwen. Een eerste hoogtepunt is ‘Von Gott Entfermt (Bij Nacht En Ontij)’ waarin piano en heerlijke violen de woorden van Gunther omkransen. Toch blijft ‘Laguz’ ook in de volgende songs behoorlijk druk en veelgelaagd met die onderhuidse duistere sfeer. Er zijn wel wat raakvlakken met Cradle Of Filth en Carach Angren, terwijl de dreigende ondertoon zelfs fans van The Vision Bleak kan aanspreken. De symfonische epische extreme metal vraagt dan ook meerdere luisterbeurten om de ware charme te laten ontplooien. Wie echter de tijd neemt om dit album te laten groeien, zal met plezier wegzinken in het overweldigende aanbod van orkestratie, geraffineerde teksten en toegankelijke gitaarsolo’s. Men besluit met het folkloristische ‘Fatum (Ill Fate/Noodlot)’ dat poëtisch wordt voorgedragen en het album op een berustende manier afsluit. Fans van symfonische extreme metal: een uitdagende kluif wacht U!

Vera for Lords of Metal

Back to top


Totentanz Magazine (Germany)

Seit dem letzten Album der Belgier, „Rubicon“ 2006, sind einige Jahre ins Land gezogen, was sicher auch an den fortwährenden Line Up Problemen lag mit denen sich Bandkopf/Sänger Gunther Theys rumärgern musste. Doch jetzt sind die bereits 1989 gegründeten Flamen endlich zurück mit einer neuen Brise Folk Black Heathen Metal (oder so). Es ist nicht einfach die Jungs in eine Schublade zu stecken. Früher war das viel Black/Death Metal, die Kerle trugen sogar Corpsepaint eine Zeit lang. Dann kamen mehr und mehr Folk und Melodien ins Klangbild, ohne aber dadurch softer zu werden. Alben wie „Fatherland“ oder „Dim Carcosa“ sind Klassiker geworden. Die neue CD „Laguz“ setzt diese Traditionen fort und präsentiert die Klassik/Keyboard Parts noch etwas stärker als bisher. Das kann anfangs etwas gewöhnungsbedürftig sein, mit der Zeit beißen sich Tracks wie „Von Gott entfernt“ oder „Legio V Alaudae“ aber gut fest. Ein symphonischer Black/Folk Sturm also – jetzt hab ich meine Bezeichnung gefunden, haha. Textlich bietet Meister Theys wieder Historie pur, der Mann kennt sich aus und ein demnächst erscheinendes Interview bei uns wird da tiefer drauf eingehen. Schön das die Belgier wieder da sind, vielleicht gelingt es jetzt, mit neuem Label Massacre Records, auch mal eine vernünftige Tour zu organisieren. Hört rein!

Arno for Totentanz Magazin

Back to top


Rubicon


Legacy (Germany)

Mit den letzten zwei Alben haben sich die einstigen Black Metal Raubeine für höhere Weihen empfohlen. "Rubicon" belegt, dass Gunther Theys und seine Mitstreiter ihren kreativen Höhepunkt noch nicht erreicht haben. "Dim Carcosa" war ein Magnum Opus für Pagan Metaller, dem jetzt eine kaum für möglich erachtete Steigerung zuteil wird. Keinen Millimeter rückt der Rezensent von der Auffassung ab, dass die blasphemischen Misanthropen mit dem letzten Werk bereits einen modernen Klassiker aus dem Boden gestampft haben, der die Höchstnote einfordert. Seit "Fatherland" gehen ANCIENT RITES ihre Albumproduktionen sehr bedächtig an, immer den Gegensatz von Traditionalismus und Progression wundersam vereinend. Seit sie im Studio der sträflich unterbewerteten deutschen Prog Rock/Metal Genies Everon aufnehmen, haben sich Songwriting und die Spieltechnik konstant verfeinert. Konzeptionelle Anlehnung an das Überwerk "Dim Carcosa" belegen viele kleine Details: Hier ein vertrauter Melodiebogen im erneut sehr ausgefeilten Intro, dort ein kurzer deutscher Texteinschub (‚Rubicon'). Sicherlich hat mit "Fatherland" schrittweise eine Auflockerung des ursprünglich sehr harschen Klangbilds stattgefunden, in dem die rauen Thrash und Black Metal Wurzeln etwas zurücktraten, aber gebrochen haben die Belgier auch auf dem fünften Album nicht mit Raserei und Hass. Weltenbummler Gunther Theys bellt immer noch wie ein verwunschener Troll, die Tendenz zu hymnischen klaren Gesängen ist nicht zur Dominanz erstarkt. Theys wird nie ein virtuoser Heavy Metal Sänger sein, aber seine schon für Iron Clad genutzte Ausstrahlung als Barde stellt er auch wieder in den Dienst seiner Hauptband (‚Thermopylae'), ebenso wie das bekannte Zetern und Flüstern (‚Mythras'). Wie schon für den Vorgänger gilt: Aufregender kann man mystischen Metal mit Zitaten aus allen traditionellen Genrerichtungen und vielen Kulturräumen nicht interpretieren. Die orientalische Note von der Ouvertüre ‚Crusade' reicht selbstverständlich in ‚Templar' hinein. Auffällig sind die prägnanten, stets aus einem einzigen Begriff bestehenden Songtitel. Und die Horden werden wieder wie ein Mann hinter ANCIENT RITES aufgereiht stehen. Kein Kreuzzug war gleichzeitig ein Triumphzug, aber ihre Unsterblichkeit (‚Invictus') kann ihnen niemand mehr nehmen. (BTJ) 15 Punkte.

BTJ for Legacy

Back to top


Metal Reviews

It seems like an eternity since Ancient Rites unleashed Dim Carcosa. Though I initially found it moderately enjoyable, Dim Carcosa eventually grew on me to the point of being one of my favorites CD’s; and something I still listen to on a regular basis. Though an excellent live CD/DVD was released a few years back I’ve been craving new material from Ancient Rites for quite some time. To say I had high expectations would be correct. Ancient Rites seem to evolve with every release: originally starting as more of a traditional Black Metal outfit, and slowly growing into an epic combination of Black, Power, and Viking/Folk Metal, Ancient Rites had me a little worried. Would they continue to evolve to the point of differentiating itself from the Dim Carcosa sound too much?

Rubicon starts out with an intro called Crusade. The original intro, The Return, from Dim Carcosa was excellent. Though Crusade isn’t as good it rewards the listener with a short lived, but effective refrain from The Return on top of middle-eastern influences. Middle-eastern sounds is something we didn’t hear in Dim Carcosa and is a common element throughout the CD as many songs deal with European history involving wars with Persian armies; so it only makes sense. This time there are no songs about Vikings and this further reflects a slight change in the keyboard melodies and folk elements. The majority of the lyrical focus involves wars ranging from World War 1 (Ypres) to a battle between Germanic armies that decimated multiple Roman legions in the song Cheruscan. Other lyrical highlights include the song Invictus which uses the original poem by William Ernest Henley as a basis for all the lyrics aside from a couple of gang chants of “Invictus” thrown in for good measure. But more on the lyrics later… what about the music!?!

After Crusade the first real song is a beast of middle-eastern riffing, epic synth, and fist-pumping energy. It’s called Templar and is possibly one of the best songs on the CD. It sets a great tone for the CD and introduces us to how Ancient Rights have evolved. I’ve already mentioned the change from Folk and Viking Metal keys to a more middle-eastern flavoured, epic battle synth (think Bal-Sagoth). On top of that is a change vocally. Gone are the Black Metal raspy styling of Gunther Theys and its place is a deeper, more sinister style that is half-Death Metal, half-spoken word. Originally I was a little skeptical of this but it did grow on me after the 2nd listen. It does work well and sometimes becomes more raspy, but part of me does miss the old style. The clean vocals are used perhaps slightly more and sound mostly the same. For those who don’t know Theys has a very unique clean style that I can’t even really describe and is better heard. To emphasize the clean vocals more this time around the band has incorporated more back-up gang vocals to accentuate vocal lines (mostly choruses but also some verses). This is done with both the clean and harsher style. Do not think this is HammerFall style sing-along gang vocals. It’s more like group chants from an army before they go into battle. Though most choruses are simple (usually just one or two words, with few songs being exceptions) they are made very effective by intricate verses and extra-epic everything musically behind the choruses.

Guitar-wise the styles ranged from the bands traditional Black Metal roots to slightly more melodic Power Metal riffs. Middle-eastern riffs and leads are sprinkled throughout the CD as well to compliment the keys and sporadic but effective traditional melodic leads make regular appearances. This time around there is also more power-chord triplet chugging which is milked for maximum head banging. I would say overall the music is more melodic than has been in the past but for some reason the music also seems more aggressive. This is due in part to regular but short-lived blast beats in many songs along with fast double bass and galloping rhythms. All tempos are switched often, normally going from fast to even faster, but the band, as they have always done, have incorporated some quiet, atmospheric breaks. These breaks are a nice change of pace from the aggressiveness of the rest of the music and usually have a nice build-up back to the Metal which makes them all the more effective.

One thing that prevented me from getting into Dim Carcosa right away was an overly electronic drum sound. This was perhaps due to drum triggers used in the studio which did a poor job of sounding like a natural drum sound; but it provided an unnecessary contrast to the traditional and folk elements of the band. Though the actual drumming was excellent it took me awhile to get over the sound of the drums. Eventually I got used to it but for those of you who never really got over it the drum sound it is back to normal. It blends in nicely with the rest of the music and doesn’t have the overtly electronic sound of Dim Carcosa. This allows the music to give the listener a strong sense of cohesion with all musical elements working together to create an epic and triumphant sound… without any one instrument, even vocally, taking center stage over something else.

Rubicon sees the band continuing the tradition of lyrics based on European history but also furthering itself away from their Black Metal roots. Sure enough there are still Black Metal riffs and Black Metal drumming, but it’s toned down from Dim Carcosa. Ancient Rites seem to be leaning more towards an extreme-epic form of Metal that is perhaps similar to Bal-Sagoth in spirit, but different in overall execution (not as over-the-top, and a very different approach to the vocals to name a few things separating the two). I wouldn’t be surprised if in another 2 or 3 releases down the road the music is almost completely devoid of anything Black Metal. Either way, what we have right now is an excellent successor to Dim Carcosa which builds on that CD but retains enough of what made that release great. Now, if you completely disagree with me and think that Dim Carcosa sucked or wasn’t anything special, then you’ll probably disagree with me on this one as well. Otherwise I can say that it was worth the wait for this release from my perspective. The only downside I could find on repeated listens was a few repetitive rhythms found throughout the choruses of the middle of the track listing and that was about it. As it stands right now this stands as one of my top picks for this year so far and it continues to get better with each listen.Crims for MetalReviews

Back to top


Metalglory (Germany)

Der Rubikon trennte zur Zeit der Römer das nördliche Gallia Cisalpina, dem heutigen Norditalien, vom römischen Kernland. Wer den Rubikon überschritt griff Roms Herz an. Im jahr 49 v.Chr. überschritt Cäsar während des römischen Bürgerkrieges genau diesen Fluß um die Macht im Rom zu erobern. Rubicon, so heißt auch die neue Silberscheibe der belgischen BM-Formation Ancient Rites. Wie der Titel schon vermuten läßt handelt die CD bis auf zwei Songs von historischen Ereignissen. Das Intro Crusade besteht aus einer orientalisch anmutenden Melodie, die dann übergangslos das Thema für Templar bietet. Dieser Song setzt sich mit dem Kampf zwischen Gerard de Ruddervoorde und Saladin im zweiten Kreuzzug auseinander. Hier irrt das im übrigen sehr schön gemachte Booklet: Saladin ist heut wie behauptet in den arabischen Ländern nicht weitgehend vergessen sondern immer noch sehr hoch angesehen. Das Lied Mithras behandelt den gleichnamigen , ursprünglich persischen, Kult in Rom. Anschließend geht es mit Thermopylae direkt in die klassische helenistische Zeit: besungen wird der Kampf zwischen den Persern unter Xerxes und einer hundertfach unterlegenen spartanischen Truppe unter Leonidas. Besonders schön ist der Refrain, ein von Friedrich von Schiller übersetztes Epitaph: Wanderer, kommst du nach Sparta, verkündige dorten, du habest uns hier liegen gesehen, wie das Gesetz es befahl. Gefolgt wird dieses Historienwerk vom Titelsong Rubicon mit bereits oben beschriebenen Inhalt. Eine Homage an die deutschen Fans dürfte der deutsch gesungene, sehr eindringliche Refain sein. Danke! Invictus weicht etwas vom Konzept des Albums ab und behandelt kein historisches Thema sondern nur einen genialen Text aus dem 19. Jahrhundert über die Freiheit des Individuums und des Geistes. Eigentlich müßten Nazis mit diesem Song ein ernsthaftes Problem haben. Ypres handelt von einem neuzeitlichen Ereignis im ersten Weltkrieg. Hier wurde zum ersten mal Giftgas eingesetzt. Das Lied hat einen sehr nachdenklichen Charakter ohne gleich melancholisch zu werden. Kritik an den Religionen des Buches (Judentum, Christentum, Islam) übt der nun folgende Song Galilean. Hier wird durchaus berechtigt die Existenz Jesus angezweifelt und gleichzeit die Notwendigkeit der Religion als ordnende Macht akzeptiert. Die Frage, ob dieser Einfluß noch heute notwendig ist, mag jeder für sich selber beantworten. In Cheruscan geht es nochmal in die römische Zeit des 1. nachchristlichen (???) Jahrhunderts. Das Lied handelt von der Schlacht im Teutoburger Wald, wo Arminius die Legionen des Varus vernichtend schlug. Warum diese Schlacht noch heute Varusschlacht heißt ist mir unklar, schließlich hat der Cherusker Arminius gewonnen. Der letzte Song Brabantia schließlich handelt von der Schlacht von Worringen im Jahr 1288. Hier hat der Herzog von Brabant den kölner Erzbischof grandios besiegt und die Vorherrschaft im Nordwesten Deutschlands errungen. Bisher habe ich mich nur sehr spärlich über die Musik geäußert. Das hat einen guten Grund: es macht keinen Sinn, diese Scheibe Lied für Lied nach den einzelnen Tempi, Riffs oder Gesangspassagen zu zerlegen. Es handelt sich vielmehr um ein Gesamtwerk, das musikalisch im Stück gehört und beschrieben sein will. Von mittelschnellen bis recht flotten Passagen ist alles enthalten. Wesentlich sind die vielen Gitarrensoli, die gerade den Reiz dieser Scheibe ausmachen. Sehr schön ist das in Cheruscan oder Ypres nachzuvollziehen aber eigentlich in jedem Song. Das zeigt sich insbesondere bei den Spannungsbögen in Ypres. Im Ganzen betrachtet ist die CD wie eine gothische Kirche: eine Fenster / ein Song alleine sind beeindruckend, in seiner gesamten Größe betrachtet ist das Werk aber überwältigend. Nicht unerwähnt bleiben soll der Gesang von Gunther, der sich treffsicher dem jeweiligen Thema anpasst. Bleibt die abschließende Frage: hat AR es geschafft, den Rubikon in meine persönlichen Top 10 zu schaffen. Ja, Ja, Ja. Ich liebe diese Scheibe heiß und innig. Dafür 9 Punkte. Warum keine 10? Lassen wir Ancient Rites noch etwas Spielraum, NOCH besser zu werden. Hätte ich die Scheibe nicht schon, ich würde morgen loslaufen, sie mir zu besorgen.

Barbar for Metalglory

Back to top


Passzio (Hungary)

5 hosszú év - ennyi ideje vártam már ezt a lemezt! A 2001-es "Dim Carcosa" egy igazai remekmu volt és abban az évben általam az egyik leghallgatottabb. Ugyan közben volt egy igazán kiválóra sikerült DVD/koncertlemez is ("And the Hordes Stood as One" - 2003.), de egy-egy Ancient Rites korong mindig több hétre ad ismerkedési lehetoséget valami igazán unikummal. Az 1988-ban alakult belga csapat egyértelmuen a black metal második hullámával lépett ki a szélesebb közönség elé, azonban a sablonoktól eltávolodva, de ugyanakkor gyökereit megtartva a színtér egyik legkülönlegesebb bandájává notte ki magát. Zenéjük is magasan az átlag felett áll, igazi különlegességüket mégis a történelmi ihletettségu szövegeik jelentik, amelyeket a rendkívül tehetséges, osi kultúrák terén egyedülálló tudással rendelkezo zenekarvezeto, Gunther Theys jegyez. A jubileumi válogatás kivételével minden digitális formátumú kiadványukat a gyujteményemben tudhatom és számítottam rá, hogy ezúttal sem fércmunkával fognak elojönni, de hogy ilyen magas minoséget fognak produkálni, az még talán engem is felkészületlenül ért. A lemezcímbol elozetesen sokan azt a következtetést vonták le, hogy az ókori Rómával foglalkoznak koncepcionálisan. Nos, ez csak részben igaz - tény, hogy több dal is érinti ezt a témát -, azonban a keresztes háborúk, a spártaiak, az I. világháború és a flamand történelem egynémely fontos momentuma is megidézodnek a szövegekben. A "Fatherland" és a "Dim Carcosa" lemezek utáni következo logikus lépcsofok a "Rubicon", amely már ötödik a sorban. Egy némileg keleties/arabos hangulatú intróval ("Crusade") indul a korong, amelybe kiválóan szotték bele a "Fatherland" borzongatóan gyönyöru vezérdallamát. Zeneileg alapvetoen két csoportba tudnám sorolni az új dalokat. Többségben vannak, amelyek a hagyományosabb Ancient Rites stílusban íródtak (szövegileg is ezek kapcsolhatók a Róma-téma köré). Ilyen a "Mithras", amely talán még a "Fatherland"-on is elfért volna, egyszavas refrénje jól eltalált ritmusra épül. Hasonló az "Invictus" is szaggatott kiállásaival, bár némileg gyorsabb tempójú. Akárcsak a "Rubicon", a "Cheruscan" vagy a "Brabantia"; egyszeruen annyira markánsak a csapat sajátos jegyei, hogy elso hallásra felismerheto az eloadó. Azonban több helyen is az eddigiektol eltéro megoldásokra kaptam fel a fejem. A "Templar" ugyan egy erotol duzzadó foriff köré épül a dobos mégis majd' grind ütemeket diktál, Gunther pedig a szövegnek megfeleloen több énekstílusban szólal meg. Aztán ott van a spártai történetet boncolgató "Thermopylae", ami az egyik kedvencem. Maga a dalszerkezet is kicsit más, a refrén viszont teljesen szokatlan hangnemet üt meg. Viszont nálam az abszolút csúcs a suttogó kommentárral és katonás dobpergéssel induló "Ypres". Már a neve miatt is számítottam rá, hogy különleges pillanat lesz (az elso világháború évei alatt több nagy, rendkívül kegyetlen csatát is vívtak Ypres környékén, amelyek eredménye csak ezen a területen több, mint 900.000 halott volt), és nem is kellett csalódnom. Tuz és vér - olyan mélysége és hangulata van, hogy az elképeszto, a refrén pedig totális hidegrázás. A zenekar tagjainak teljesítményét szó nem érheti, kétségtelenül nagyon értik a dolgukat és a hangzás is abszolút eltalált lett: telt, már-már bombasztikus, mégis megmaradt a zene durva éle. Ugyan a csapat egy része lecserélodött, de összességében hét tagúra bovültek. Ahogy az utóbbi kiadványaiknál már megszokhattuk az igényes körítést, panasz most sem érheti a kiállítást: a booklet minden oldala gyönyöru grafikával díszített, ami a szöveghez is kapcsolódik és amelyekhez külön jegyzetet írt Gunther. Egyedül talán csak az zavaró, hogy a dalszövegek nem sorrendben vannak a füzetben, ennek miértjére sajnos nem tudtam rájönni. Egyértelmuen maximális értéku kiadvány, amely nálam az új Aborym és Celtic Frost mellett jó eséllyel pályázik az "Év Lemeze" címre (naponta 3-4-szer hallgatom már hetek óta, de egyszeruen nem tudok vele betelni). Ugyan nem szokásom pontozni, de ez nálam abszolút 10 pontos teljesítmény! Hail to Ancient Hordes - Our Kingdom will Come!

Passzio

Back to top


Metal Temple

The quest of those who claim that Belgium exports more than chocolate is over. This Belgian band must be mentioned in every tourist guide of the country. Ancient Rites created a black piece of metal called Rubicon that contains the wrath of ancient battle heroes and they have just thrown it onto their fans in an explosive manner! It has been five years since Ancient Rites last released an album. Back then it was Dim Carcosa that came to demonstrate the band's ability to create powerful, inspired melodic black metal music and indeed their work had been much praised to date. Five years however is still a long pause and many wondered how the Belgian band would come back. Well they could not have chosen a more emphatic way to do so. Rubicon was definitely worth the wait as well as the various changes that Ancient Rites underwent. Gunther Theys who gave up the bass to the band's ex-keyboardist Domingo Smets to concentrate on vocals, managed to bring back two former members, Bart Vandereycken (guitar) in the place of Jan Yrlund and Raf Jansen (also guitarist), bringing the total number of band members to seven! The end result is perfect. The sound is technically superior to their last album and with the professional touch in production by Oliver Phillips and Christian Moos, Rubicon is a masterpiece. The album itself retains the epic atmosphere that characterises Ancient Rites. There are many great riffs and the choruses are strong and will immediately catch on you from the first spin. The tracks that stand out are Thermopylae and Ypres. With the intro of Thermopylae you can just put yourself within the 300 Spartan heroes of history, ready to unleash hell at commander Leonidas', order! In Ypres, we find the contribution of female vocalist Rute Fevereiro that bonds quite well with Gunther's grunts. Apart from the successful transitions from epic martial parts to melancholic interludes, another thing that I noticed after the first couple of sessions is the way in which the order of the tracks has been chosen. The linkage between them is great and makes the whole album more rigid, both in terms of sound and story. Rubicon is an album that will do for Ancient Rites's next one, what its predecessor, Dim Carcosa, did for it; set the standards very high!

Elina Papadoyianni for Metal Temple

Back to top


Metal.de (Germany)

Lange, viel zu lange mussten die Horden respektive die ANCIENT RITES Fans auf das neue Album der Belgier warten. Das überragende Vorgängerwerk "Dim Carcosa" datiert ja zurück ins Jahr 2001, doch nun liegt endlich mit "Rubicon" neues Futter für die Ohren vor. Zu Recht erhielt die Band damals viel Anerkennung, wenngleich auch in Anbetracht der Klasse doch mehr drin gewesen wäre. Sicherlich lag dies allerdings auch daran, dass sich das Lineup erneut leider als recht instabil herausstellte. Doch Frontkämpfer Gunther Theys ließ sich von solchen Problemen nicht beirren, zeigte eisernen Willen und konnte eine neue (teils alte) Mannschaft um sich formen, um seinen Feldzug fortzuführen. Doch hierzu mehr im Interview, welches bald hier erscheinen wird.

Kommen wir zum aktuellen Opus und der darauf enthaltenen Musik. Irgendwie gewinnt man den Eindruck, ANCIENT RITES wären aus den Rückschlägen der jüngeren Vergangenheit gestärkt hervorgegangen. So vielseitig und abwechslungsreich wie auf ihrem Season Of Mist-Debüt zeigte sich die Band bisher noch nie. Und obwohl die Kompositionen auch komplexer erscheinen, wurde gleichzeitig teilweise die Aggressivität wieder erhöht, was vor allem die alten Fans freuen dürfte. So schaffen die Heiden eine Symbiose aus alter sowie neuerer Vergangenheit und schlagen somit eine Brücke zwischen den alten Black Metal Roots sowie der spätestens seit "Fatherland" eingeschlagenen, melodischeren Richtung. Allerdings muß angemerkt werden, dass "Rubicon" dabei eher in der Tradition der letzten beiden Werke steht, die aggressiveren und schwarzmetallischeren Passagen wurden lediglich in die Songstrukturen eingewoben, sind Facetten im Gesamtsound und nicht der dominierende Faktor.

Wie z. B. auch auf "Dim Carcosa" verwendet die Formation das Beste aus Black, Heavy, Thrash und melodischem Death Metal mit einem nicht zu überhörendem Folk Anteil und bleibt damit ihrem charakteristischen und jederzeit erkennbaren Klangbild treu. Lediglich der Hymnenfaktor war auf dem direkten Vorgänger ein wenig höher, die heroischen Klänge sind nicht mehr ganz so präsent. Dies stellt aber keineswegs unbedingt einen Nachteil dar, denn dafür klingen ANCIENT RITES nun irgendwie erwachsener, oder anders ausgedrückt: professioneller. Das Songmaterial zeigt sich gereift und durchdacht. Der erste Song "Templar" schließt nahtlos an die Vorgängerscheibe an und besticht durch seinen heldenhaften Aufbau mit heroischen Melodien sowie orientalischem Intro. Auf der anderen Seite überrascht beispielsweise "Thermopylae" mit recht verschachteltem Aufbau und hohem, weiblichen Gesang. Aufgrund der Vielschichtigkeit, den komplexeren Strukturen, der mittlerweile vorhandenen Progressivität (wie z. B. das mit zahlreichen Breaks aufwartende "Ypres") und der Tiefe des Materials benötigt man schon einige Zeit, bis man sich richtig in diese Platte hineinfindet, was sich aber definitiv lohnt. Positiv anzumerken ist auch der stark verbesserte Schlagzeugsound, welcher zwar nicht unbedingt perfekt ist, allerdings um Längen überzeugender als die klinisch sterilen Drums zuvor. Und natürlich bestechen die Songs wieder einmal durch die wirklich ausgefeilte Leadarbeit der Gitarrenfraktion. Genau so sieht eine positive Weiterentwicklung aus!

ANCIENT RITES lassen mit "Rubicon" (wirklich passender Titel für eine Platte, welche so einige Grenzen überschreitet) auf jeden Fall weite Teile der Konkurrenz ganz schön alt aussehen und sollten mit diesem Album jeden Fan der Band zufrieden stellen.

Markus Endres for Metal.de

Back to top


And the Hordes Stood as One


Ancient Spirit (Germany)

Noch immer zählen die Mannen um Charakterkopf Gunther Theys sowohl zu den einzigartigsten, dienstältesten und besten Black Metal Bands, als auch zu den am sträflichsten unterbewerteten Combos überhaupt. Nur sehr gute Alben veröffentlichen, etliche Klassiker verfasst und sich jahrelang den Arsch gehörig aufgerissen zu haben, zeichnet diese Band aus, die hoffentlich mit dem gerade bestätigten Gig beim diesjährigen Wacken einen gehörigen Popularitätsschub bekommen. Bis dahin sollten sich alle Fans und auch jene, die an anspruchsvoller, intelligenter und einfach großartiger Extremmucke interessiert sind, unbedingt das aktuelle Livedokument der Band abgreifen, das einem den Mund für die Liveshow in Wacken nur noch wässriger macht. Bei diesem vorzüglich klingenden Mitschnitt (lediglich die Drums klingen etwas zu steril, da zu stark getriggert) einer Show vom 14.06.2002 im Vosselaar macht klar, welch überragenden Status Ancient Rites zumindest in ihrem Heimatland genießen. Stetig wiederkehrende Schlachtrufe und Ancient Rites-Sprechchöre, frenetisches Mitsingen des ÜBERRAGENDEN Dim Carcosa-Intros The Return (hier und auch im Folgenden kommen bei allen mitgesungenen Parts definitiv Erinnerungen an Maiden oder Iced Earth auf; Gänsehaut ist dabei vorprogrammiert!!!) und einfach eine greifbar überschwängliche Stimmung sind das, was einem beim Anhören von ...And The Hordes Stood As One unweigerlich direkt auffällt und das 78-minütige Dokument zu einer sehr einzigartigen Scheibe im Extrembereich macht. Überhaupt hat es wohl bei kaum einer derart derben Band jemals bei Liveaufnahmen einen solchen nahezu perfekten, druckvollen und differenzierten Sound gegeben! Dazu noch frenetisch umjubelte Songs aller Schaffensperioden wie Exile, Aris, And The Horns Called For War, Blood Of Christ, das deutsche Götterdämmerung und Mother Europe, oder einfach brillante Hits wie das geniale Victory Or Valhalla (Last Man Standing), Evil Prevails oder das als letzte Zugabe überragend dargebotene Fatherland - das sind die Zutaten eines ganz leckeren Gourmethäppchens. Zollt dieser Band endlich den Respekt und die Anerkennung, die sie schon seit Ewigkeiten verdient!

Hage for Ancient Spirit

Back to top


Babylon Magazine (Italy)

A due anni scarsi dal precedente Dim Carcosa gli Ancient Rites tornano con il primo live album della loro carriera. Per festeggiare i 15 anni di attività fanno le cose in grande stile, con un live set di tutto rispetto, una carica decisamente irruente, e la voglia di dare alle stampe un ottimo lavoro. Il bersaglio viene centrato in pieno, la band è in ottima forma, i suoni sono decisamente validi, la track list azzeccatissima: i 16 brani che compongono questo lavoro ripercorrono un po' tutta la discografia della band con particolare attenzione per l'ultimo Dim Carcosa, di cui vengono suonate ben 9 songs (sono state escluse la title track, Remembrance e Lindisfarne (Anno 793)). I nuovi pezzi dal vivo reggono benissimo il confornto con vecchi calssici come Fatherland, dimostrando che gli Ancient Rites hanno ancora delle cartucce da sparare e nonostante gli anni le idee ci sono ancora. Certo, per apprezzare questo lavoro bisogna conoscere le passate produzioni della band, ma sono sicuro che tutti i vecchi fans dei Riti Antichi troveranno pane per i loro denti. Let the horns call the war...
7/10

Riccardo Maffiodo for Babylon Magazine

Back to top


Heavy Metal Portal (Italy)

Chi come me ha assistito ad una esibizione dal vivo degli Ancient Rites ed ha avuto l'occasione di bersi una birra con il loro front-man Gunther Theys, sa bene quanto questa band sia in fondo unica e speciale: un perfetto mix tra entusiasmo e professionalità, tra voglia di comunicare e voglia di divertirsi, tra amore per il metal e passione implacabile per la storia e la cultura europea. Inutile dire che sono tra i miei preferiti proprio per il loro essere riusciti a creare piccoli capolavori di ottimo metal sempre restando veri ed onesti con se stessi, fregandosene di tutto e tutti e seguendo una strada non facile e di certo non sempre ben vista. Parlando con loro si riesce ad entrare nella filosofia che anima gli Ancient Rites, in primis un amore viscerale per la propria terra e per la propria storia, ma si badi bene che parlando con Gunther ci si troverà di fronte una persona colta, curiosa, vorace di apprendere e quindi sempre pronta a confrontarsi anche con diverse culture ed opinioni. Dicevamo che il biondo cantante non è persona da tirarsi indietro quando si tratta di spiegare le proprie posizioni ed il proprio operato... ama parlare come un fiume in piena ed anche il booklet di questo live è un piccolo libro in cui è analizzata punto per punto la storia della band, le proprie liriche, la propria filosofia. Si riportano tutti i punti controversi e le posizioni degli Ancient Rites sono spiegate ed analizzate passo per passo con la dovizia di particolari propria del carismatico leader. Già solo per questo il cd meriterebbe l'acquisto da parte dei molti estimatori della band, una band che ha saputo crescere enormemente nel giro di anni fino a partorire quel piccolo capolavoro che è Dim Carcosa, uno degli album metal più esaltanti che mi sia capitato di ascoltare ultimamente. Questo live racchiude ben sedici brani registrati dal vivo al Biebob club (Vosselaar, belgio) il 14/06/02 e ripercorre le tappe fondamentali della carriera della band. Ci sono tutte le loro migliori canzoni, dalle furiose Total Misantropia e Blood Of Christ alle recenti Victory Or Valhalla e Gotterdammerung, passando per Fatherland, Mother Europe e Aris, solo per citare alcuni titoli. La registrazione è buona e trasmette intatta l'energia dell'audience, la band gioca in casa ed è carica, i brani sono riproposti in maniera magistrale (del resto gli Ancient Rites non si risparmiano neanche davanti a trenta persone, figuriamoci davanti ad una folla carica e scattante). Credo che gli Ancient Rites abbiano ancora parecchio da dire e che questo fosse il momento giusto per produrre un live album, live che qui diventa una sorta di testimonianza storica dedicata anche a coloro che hanno imparato ad apprezzare la band solo con gli ultimi Fatherland e Dim Carcosa. Consigliato vivamente a tutte le persone interessate ad ascoltare dell'ottimo metal epico ed esaltante, dove incantevoli melodie si affiancano a pura adrenalina ed anthem da cantare a squarciagola vi trascineranno in un'altra epoca!
Victory or Valhalla!
85/100

Xyphias for Heavy Metal Portal

Back to top


La Horde Noire (France)

La scène extrême belge est décidément active ces derniers temps : après Enthroned, voilà Ancient Rites qui refait parler de lui, et de bien belle manière. Il s'agit en fait du premier live du groupe!!! Quand Ancient Rites sort un live, le groupe voit les choses en grand: 16 titres et pas moins de 78 min de musique... Et quelle musique!!! Un vrai régal pour qui apprécie les albums du groupe. On retrouve bien sûr une majorité de titres de Dim Carcosa, mais aussi des titres des anciens albums, et tous prennent une toute autre dimension en live. Après une intro parfaite (celle de Dim Carcosa), Ancient Rites rentre rapidement dans le vif du sujet, et force est de constater que le son est énorme!!! Tous les instruments sont sur un pied d'égalité et le son s'avère clair et puissant. Carré et en pleine possession de ses moyens, le groupe nous assène son heavy/black de la plus belle manière qui soit, et la musique du groupe apparaît encore plus épique que sur album!!! En fait, les chœurs sont omniprésents tout au long du live, mais pas n'importe quels chœurs... Ce sont ceux des centaines de personnes d'un public vraiment très bon, à tel point qu'on se croirait certaines fois à un concert d'Iron Maiden!!! Voilà en tout cas une galette qui met en appétit pour le prochain album, vu comme Ancient Rites maîtrise ce style qui lui est propre et qui en fait un groupe à part.

Carcharoth for La Horde Noire

Back to top


Vampire Magazine (The Netherlands)

One of the icons of the Belgian Metal scene is Ancient RitesIn 2003 the band celebrates their 15th anniversary and what better way to do it than with a live album. And The Hordes Stood As One was recorded in June of 2002 when they played a show at the Biebob venue in Vosselaar, and that show is now released by Hammerheart Records.
When I first heard Dim Carcosa from 2001 it blew me away, and I still think it's a very good release, with fantastic keyboard work. I was very happy to see that quite a few of the tracks from that album made it to And The Hordes Stood As One: In fact, only three out of eleven tracks didn't make it. That makes half of the live material from the latest album, with the other half of the songs coming from the numerous previous recordings. The band has changed their musical direction quite a bit over the years, so the older songs like Evil Prevails, Total Misanthropia and (Het Verdronken Land Van) Saeftinge are put in a relative new jacket, mostly because the vocals of main man Gunther Theys have changed with the musical direction. The band does the older tracks absolutely no harm however, and they fit perfectly in a set with the material from the later albums Fatherland and Dim Carcosa. In case the music of Ancient Rites is unfamiliar to you, they used to play Black Metal, but over the years enriched it with a subtle mix of melody, atmosphere and a dash of folk (European/ Belgian folklore). The three most important things of a live album are sound, set list and the playing of the band. When I go to see a band live I always hope they play my favourite tracks, and for this record I can say that the band has succeeded in selecting in what I consider to be be some of their best work. They took tracks from every full length album, but understandably focused on the last album. With so many tracks the buyer gets more than worth for the money, because And The Hordes Stood As One is almost 80 minutes in length. There is minimal talking in between the songs, and the present people in the venue fill those short gaps with their constant cheering and singing. What's nice about this record is that the production is so incredibly good that you can always hear the audience enjoying the show, without taking anything away from the band sound. If I would be very picky I could say that the second guitar sometimes sounds a fraction too soft, but 99% of the album has an absolutely brilliant production. Oh, and I hope you weren't thinking that a band that has existed for 15 years can't play a decent show!
Sixteen tracks, 80 minutes, and a fantastic production... What more could you want from a live album? And The Hordes Stood As One is the perfect addition to your Ancient Rites collection, a perfect way to check out this killer band... A virtually perfect live album!

Vincent for Vampire Magazine

Back to top


Vampster (Germany)

Ich bin wirklich kein großer Fan von Live-Alben, gebe mir Shows lieber direkt vor Ort oder höre mir die Songs nicht auf lieblos aufgenommenen Tonträgern an, die das Prädikat "Rip-Off" verdienen, sondern auf den regulären Alben mir "richtigem" Sound. Nun, hier liegt eine Live-Scheibe vor mir, die nun wirklich nicht in diese, leider übliche, Sparte fällt. Dieses Live-Album gehört, soviel kann ich schon mal vorwegnehmen, zu einem der Besten, die sich in meiner großen Sammlung befinden.
Es handelt sich ja auch nicht um irgendeine Band die hier ihr Live-Album veröffentlicht, sondern um Ancient Rites, die mich mit ihrem emotionalen, melodiösen Black Metal ein ums andere Mal begeistern konnten. Hier wird nicht mit heißem Wasser gekocht, hier wird Value for Money geboten. Das liegt zunächst mal an dem sofort ins Auge stechenden, gelungenen Artwork und der Aufmachung mit seinen liebevoll, ja fast sentimental geschriebenen Liner-Notes. Verfeinert durch viele schöne Bilder der dazugehörigen DVD gibt es während des Hörgenusses viel zum Lesen und Anschauen.
Die Aufnahme selbst ist wirklich astrein, das Flair des Konzertes wird ins heimische Wohnzimmer erstklassig übertragen. Jedes Instrument ist bestens herauszuhören, Spielfehler - besonders erfreulich bei Gunther Theys abwechselndem Clean- und Kreischgesang - sind keine zu hören und sowohl die Band als auch die Meute, die sogar beim Intro schon mitklatscht und die Songs aus voller Kehle mitsingt, war extrem motiviert und lassen auf die beste Laune schließen, die Ancient Rites jemals verbreitet haben. Bei diesem Kaliber an Songs ist das auch kein Wunder, in den knapp 80 Minuten wird ein Gassenhauer nach dem anderen gespielt, die meisten jedoch vom letzten Album Dim Carcosa. Die gewaltigen Songs North Sea, Ode to Ancient Europa, Aris und Fatherland wirken live geradezu gigantisch, genau wie die Klassiker Total Misanthropia und Evil Prevails. Der Kontext der, auf den Studioalben stets eine Einheit bildenden Songs wird live zum Glück auch nicht verwässert.
Die Band zeigt sich zu keinem Zeitpunkt von einer arroganten Seite, bezieht das Publikum von Anfang bis Ende mit ein und zeigen durch sympathische Ansagen ihre immer noch andauernde Bindung an eine Szene, die sie maßgeblich geprägt haben und der sie, trotz vieler tragischer Rückschläge über die Jahre hinweg treu geblieben sind. Vielleicht wirkt And the Hordes Stood as One so familiär da der Gig in der Heimat der Band, in Belgien, aufgezeichnet wurde.
Auszusetzen habe ich an so einer Veröffentlichung rein gar nichts, im Gegenteil. Ich finde es sogar mehr als erfreulich wenn Labels und Bands ein heikles Unterfangen wie eine Live-Scheibe mit so viel Herzblut und Ernst zu meistern wissen. Das Einzige was mich stört ist die Tatsache, dass ich diese geniale Band noch nie live gesehen habe. Aber das ist ja mit der parallel erscheinenden DVD nachzuholen. Zurücklehnen, aufdrehen und genießen.

Captain Chaos for Vampster

Back to top


Voices from the Darkside (Germany)

Apart from their very early material I was never quite a big fan of Belgium's Ancient Rites and therefore didn't really follow their career over the last couple of years anymore. Of course I noticed that they constantly continued to release records, but wasn't too eager to check them out, to be perfectly honest here. On the other hand it seems that there's a bunch of kids around with an even more extreme attitude, cause the track Total Misanthropia gets introduced by mainman Gunther Theys with the words: "Many people hate us... we don't care!!" Well, I gotta admit that I personally at least have a lot of respect for what they achieved over the years and for being around so long by now. And this live record furthermore certainly is a very good proof of their obvious live qualities - Ancient Rites have matured into a very unique act, that has excellent musicians in their ranks (just listen to the incredible guitar work!). Musically they don't really fit into any category anymore (which they actually never really did, not even in their 'Black Metal' days) - they just deliver great music with an overall middle age feel to it. Of course it's still Metal, but very unique and not comparable to anything else I've heard lately. The location for the recordings of this impressively packaged first official live album couldn't have been choosen any better, cause the crowd at the Biebob club in Vosselaar, Belgium totally worships Ancient Rites and creates an exciting atmosphere throughout the entire 16 songs set. Maybe the fact that I personally never saw them live had something to do with my lack of enthusiasm concerning their material. On record it often bored me, but these live versions partly even managed to send shivers down my spine! Really impressive! Can't tell you whether or not all their classics are included in the setlist, but judging it just by the crowd response I suppose most of them must be. So, of course any Ancient Rites supporter will certainly buy this right away, but I suggest the rest of you to give this disc a listen as well. In my case it helped changing my view on the band around... Good one!

Frank Stöver for Voices from the Darkside


Back to topDim Carcosa


Ad Noctum (Germany)

Ancient Rites aus Belgien gehören zu der Sorte Bands, von denen man einfach nicht genug bekommen kann. Schön ist jetzt auch die Tatsache, dass die Jungs nun bei dem seriösen Label Hammerheart Records unter Vertrag sind. Das lässt für die Zukunft hoffen. Die neue Scheibe Dim Carcosa macht jedenfalls genau da weiter wo der geniale Vorgänger Fatherland aufgehört hat; um dies deutlich zu machen wurde die Melodie des Titelsongs von Fatherland auch noch für das Intro von Dim Carcosa übernommen, passend ausgeschmückt und auch noch treffend mit dem Namen The Return versehen. Es folgt mit Exile (Les litanies de Satan) eine typische Ancient Rites Hymne, die deutlich macht, dass Ancient Rites ihrem Stil treu geblieben sind.
Allerdings muss man im Vergleich zum Vorgänger Fatherland sagen, dass der Sound auf Dim Carcosa doch um einiges wuchtiger und kraftvoller ausgefallen ist. Auch das Tempo wurde insgesamt noch mal ein bisschen angezogen, geblieben ist dafür die ausgereifte Gitarrenarbeit und natürlich die unverkennbare Stimme von Gunther Theys. Die Songs sind natürlich auch wieder Sahne pur, dass Niveau bewegt sich auf dem ganzen Album deutlich über dem Durchschnitt, hier geben sich 11 Hymnen die Hand.
Es ist wirklich schön zu sehen, was doch aus Ancient Rites in den letzten Jahren für eine professionelle Band geworden ist, die Belgier sind wirklich super aufeinander eingespielt. Als Beweis hierfür könnte man eigentlich jeden Song nennen, aber besonders empfehlenswert sind wohl Victory or Valhalla (Last man standing), ...And the Horns Called for War und das in deutsch vorgetragene Stück Götterdämmerung.
Alle Fans der vorigen Scheiben von Ancient Rites kommen auch hier voll auf ihre Kosten, denn die Belgier sind so geblieben, wie man sie liebgewonnen hat und präsentieren uns mit Dim Carcosa ihre bisher beste Scheibe. Dieses Album kann man blind kaufen. Tipp!!

Chris for Ad Noctum

Back to top


The Metal Observer (Germany)

Bereits 1989 gegründet, waren Ancient Rites schon früh dabei, der Welt ihre Version pechschwarzer Musik zu bescheren. Bereits 1990 ging es mit dem Dark Ritual-Demo los, danach folgte dann die Debüt-EP Evil Prevails, welche durch ihr eigenes Label Fallen Angel Records herauskam. Das erste volle Album The Diabolical Serenades genießt heute noch Kultstatus, war aber viel derber und aggressiver, als die Belgier heute klingen. Genauso verhielt es sich mit dem Nachfolger Blasfemia Eternal, die Songs waren flott, die Musik wurde immer anspruchsvoller. Auf dem 98er Werk Fatherland erreichten sie einen wahren Zenit aus Härte und Anspruch bzw. Melodie! Hier waren deutlich Einflüsse von Folk, Thrash und traditionellem Metal zu spüren, also kein purer Black Metal mehr!
In diesem Geiste bewegt sich auch das Material des neuesten Meisterwerkes Dim Carcosa. Neun Songs plus einem sehr stimmigen Intro und einem ebensolch beeindruckenden Outro befinden sich auf dem Silberling. Und diese Songs sollte man einmal gehört haben! Die Gitarren sind zwar messerscharf abgemischt, klingen aber ultramelodisch, unterlegt von fiesem High-Speed-Drumming, welches ausgesprochen differenziert klingt. Hinzu kommen allerlei Akustikparts, unerwartete Breaks, variabler Gesang, Mitsingparts und, und, und! Eine wahrlich rasante, immer spannende und abwechslungsreiche Angelegenheit! Durch den folkigen Touch werde ich immer wieder an eine Speed-Version von Skyclad erinnert, was auch an Gunthers Vocals liegt, die mich entfernt etwas an Martin Walkyier (Ex-Skyclad) erinnern.
Großartig, diese Scheibe! Ancient Rites haben das Zeug dazu, in der ersten Liga mitzumischen. Mit dieser Killerscheibe im Gepäck müsste es klappen!
9,5/10

Ralf for The Metal Observer

Back to top


Embers (The Netherlands)

The Belgian Pride has returned. For some reason a great many people always considered Ancient Rites to be one of the best Belgian Black Metal bands, and I never saw why. Never even bothered to really check them out, which of course could explain why I never saw why in the first place. Up until this CD that is.
I had heard many good things about this CD, from both an Aardschok review, and from Lycanthrope, and figured that since I had money to spend anyway I might as well check this one out. I bought it after having heard only one and a half song. (The first song being an accoustic intro with clear vocals... and a melody line which later returns again in On Golden Fields (De Leeuwen Dansen)).
On this CD Ancient Rites presents us with very mature Black Metal, and you can easily hear the band has been going for well over a decade. The keyboards are rather dominant, as are the more melodic pieces and clean vocals (if only in the chorus... or more). This doesn't mean that all aggression has vanished though. Blast beats are still found in abundance, it's just that the CD is a lot more balanced.
The entire CD is good, but there are some definite highlights to be found on the CD. ...And the horns called for war will soon have you yelling along to it, as well Lindisfarme (anno 793). Viking raids on the Christians have always been a rather popular topic, but I think that this rather famous hit hasn't had a song dedicated to it that often...
(Ode to ancient) Europa is a great song as well, starting with a good guitar-solo, and the hook of the song; the line "I still hear the ancient warcry". The melody lines in this song are great, as are the changes in the song. Supreme reigns On Golden Fields (De Leeuwen Dansen), though. With lyrics partially in Dutch it really stands out. Dealing with the battle which still lives in most Belgian minds (though it took place in 1307), the music lives up to the grand idea behind it.
I have just a few more points to make before drawing to a close in this here review... one would be the production. Is it good. Yes, rather. Could it have been better? Yes, rather. The production is powerful, well balanced and clear, but has one problem. The drums sound artificial, and could have been a lot more impressive, as what it played on them is definitely good enough. The last point is the looks of this beautiful digipack. I've been lucky enough to obtain the limited edition digipack, and they really went through a great deal of effort to make it look stunning. With its relief it resembles a book, and the booklet inside is looking great as well. Though I have to say that at times the lyrics and accompanying explanatory notes (thank you!) are difficult to read. This sort of attention deserves a few extra points. Don't fear though, even if you get the 'normal' version, the music is still more than worth it.
91/100

Aerath for Embers

Back to top


Sleepless Magazine (Belgium)

Ancient Rites is somehow Belgium's only band I guess (next to Agathocles maybe) who have a worldwide reputation and are part of the metal scene for already a long time. Over the last 10 years, they progressed from a pure Black Metal act to a Metal band with more and more melodic and bombastic influences. As everybody knows, they started to experiment with keyboards carefully on Fatherland with a good result. This must have made them self-confident as on their new album, these orchestral and bombastic touches became bigger and bigger. Already from the opener Exile (Litanies De Satan) you can easily hear that the many concerts they played made them much tighter, but also that Ancient Rites still kept their own touches and influences.
Dim Carcosa is actually not that 'difficult' to listen to, but you will have to listen to it a few times before you will really appreciate it as there is always very much going on (like in for example Exile (Litanies De Satan) or Northsea) and many details to discover. Overall impression of the album is that most of the songs have become faster and that the orchestral and keyboard-parts have become much bigger but got integrated in the music and the songs really well. Another positive mark is that the band still have a very own sound. I mean, I can't come up with any band that sounds like them. Highlights are to my humble opinion And The Horns (Called For War) (you're really in the middle of a battle-field there) and Götterdämmerung (a great track to bang your head to, this one will do it excellent played live!), but actually all the songs are on a high level. Dim Carcosa got recorded and produced in the Spacelab studio in Germany under supervision of the same team who were responsible for Fatherland, the production is much better this time though. You can hear this especially when you hear the drums which sound much more 'real' and not that cold and clinical as on Fatherland. Also the lyrical concept is once again quite intrigueing and deals with many historical topics, the beloved subject of vocalist / bass-player Gunther. Dim Carcosa is a very good follow-up to the highly acclaimed Fatherland album and will hopefully take the band to a higher level, they really deserve it after all the hard work! Check out the interview for more details...

Steven Willems

Back to top


Whiplash Rock Magazine (Czech Republic)

Již sedmnáctileté belgické puvodne trio, dnes kvinteto Ancient Rites si na scéne excentrického rocku dávno tvrde vydobylo postavení kultu a když píši tvrde, myslím tím tvrde. Nejruznejšími osudovými peripetiemi zmítaná kapela se vždy dokázala nad své problémy povznést, ustát je a nepríznivému osudu se postavit skvelým albem. Do soucasnosti byly sice "toliko" ctyri, avšak každé z nich bylo co do kvality zážitkem a událostí. U novinky to platí merou prinejmenším dvojnásobnou.
Jak je v tomto prípade zvykem, opet pozmenená sestava, tedy zpívající basista Gunther Theys, bubeník Walter Van Cortenberg (zakládající osazenstvo skvadry), kytaristé Erik Sprooten a Jan "Örkki" Yrlund a klávesista Domingo Smets, prispechala s veru mocným materiálem, který do nebývalé zámožnosti rozpracovává odkaz predchozího opusu Fatherland a který vypovídá o skutecnosti, že téhle družine zacínala být klasicko black metalová košile príliš tesná, nebot nám jaksi narostla v ramenou. V rychlých, melodických kytarových brejcích a místy v peveckém projevu (jenž je jinak dosti rozsochatý) jsou tihle Belgicané samosebou treskute verni cernému kovu, nicméne prekvapením muže být hojné zakomponování riffu klasického heavy metalu, v rozmerech rozmáchlosti a atmosféricna se pohybující plochy klávesových nástroju, sborové vokály (príkladne v úhlavní North Sea), vrstevnaté symfonizující figurace a ornamentika, ci dle mého vlastního cítení zámerne rozostrená výsledná zvuková podoba..
To vše ciní z onoho neštepitelne semknutého produktu záležitost nebývale barvitou, zhudebnený epos oslavující barbarsko-válecnickou divokost a v textech opevující zhruba tisíc let starou historii. Zmínený sound pak tuhle muziku zcela lišácky vydeluje z oblasti, v níž se ješte nedávno pohybovali Dimmu Borgir a ješte stále pohybují Cradle Of Filth.
Ancient Rites se pri tvorbe svého ctvrtého opusu ušislyšne snažili o zvýraznení subjektivní složky svého hudebního myšlení, opíraje své teorie o mystické ideje, pricemž výsledek jejich urputné a vítané snahy je více než zpropadene znamenitý. Muzikantský duvtip došel tak naplnení v míre až nezmerné.

Vratislav Šantroch for Whiplash


Back to topFatherland


Terrorizer (UK)

It is perhaps fitting that the first song on this, the third album from Ancient Rites is entitled Mother Europe. For this Belgian band, a going concern since 1990, have long been recognised as one of a select, indeed élite, group of Black Metal bands who helped break the Nordic strangehold that was threatening to suffocate the genre sirca 1993-4. "Oh remember the proud Hellenic civilisation" - the first line, too, becomes equally appropriate when the similarities between Ancient Rites and their Greek comrades in Rotting Christ are detected and noted. For both bands were among the first to work out how to combine harshness and melody while still obeying BM strictures, and both have, sadly, remained somewhat underrated ever since.
Cross fingers, in Ancient Rites' case, underrated they will be no more. For Fatherland is exactly the sort of records we want to wax lyrical about here at Terrorizer. In common with Iced Earth, or Cradle Of Filth for that matter, Ancient Rites have a seemingly genetic predisposition towards the old classics. The guitars are simply ALL OVER these songs, not just essaying the Black Metal style which AR helped repopularise but also grinding out Metallica- and Maiden- infused riffs and tuneage with reverence as well as reinventiveness. On the title track in particular, they build bridges from the symphonic beginnings of the song to the rousing, riff-laden finale with a snippet of what can only be Metallica's Orion, new guitarist Jan 'Örkki' Yrlund shifting gears and thus the whole song into a whole 'nother solar system of excellence. That's not the only rabbit Ancient Rites pull out of their magic hat on this album: the orchestration is phenomenal, carefully wreathed around the dense metallic core as if to create a deeply mournful kind of burial-chamber music. Whether fastpaced or more measured in their metre, the eight songs and two intros/outros consistently impress and secude.
But if you're striving to hit the spot, you need to ensure that every piece of the package contributes to the Gesamtwerk and creates more than a whole. With one exception -the choice of typeface used for the tracklist - this is exactly what has been achieved. Longtime admirers will know that the chance of Gunther Theys writing shit lyrics is so small as to be nonexistent, and the sheaf collated here more than bear out his reputation as one of the most intelligent songwriters in Metal today. The opening duo of 'Mother Europe' and 'Fatherland' manage to create near-universals out of the particulars of those not so very large places called homelands, drawing the sting of any accusations of nationalist sentiments with a poetry and grace that many a more crudely patriotic Scandinavian act could well learn from. With the poignant homage to those warriors in history who have fought to the last man knowing that they would not survive, Aris, sandwiched in between, the tone is firmly set for the rest of the album. As steeped in ancient and medieval history as he so obviously is in the traditions of Metal, Theys gets it right in ways which, say, Satyricon could only dream of. Finally, the almost Kittelsen-like cover painting of a woodcutter hewing at a tree sets just the right mood for the words and music inside.
Whether it's Black, True, Old or New Metal to which you pledge allegiance, you'll find something in Fatherland which will please or strartle you. Seems like a bout of homelandsickness is very much in order, then.
4,5/5 - Album of the Month

Nick Terry for Terrorizer, September 1998

Back to top


Mindview (Belgium)

Our Belgian Ancient Rites got involved with some line-up changes after the release of their previous disc Blasfemia Eternal. Veterans Gunther Theys and Walter Van Cortenberg are today accompagnied by two talented guitarists Erik Sprooten and Jan Yrlund. For a while they also had a keyboardplayer in the band. All this had influence on the Ancient-Rites sound; again it can be called progressive and original... Where Blasfemia Eternal was all about harshness, the melodic side of the bands pops up on Fatherland.
Bombastic synths, impassionating solo's and fantastic acoustical pieces are floating on the surface. Because of the superb playing of Finnish (!) Jan Yrlund they remind me a bit of Finnish Sentenced in the age of North From Here and Amok. (hu?!!-bdc) Songs worth most mentioning are the insane opener Mother Europe, Dying In A Moment Of Splendour (incl. the outro of the debut) and the cleaned up The Seducer of their Dark Ritual demo. On this last one even Mikka Luttinen from Impaled Nazerene sings along. The lyrics are another story; Gunther Theys processes his immense historical and cultural knowledge again in different languages. Take it from undersigned that Ancient Rites in the form of this Fatherland delivered a beautiful visiting card. Only a few actual harder metal bands -even Scandinavian ones- shall ever reach this level and...I'm not a chauvinist!
(Translated by BDC)
7/7 - Album of the Month

Dennis Verboven for Mindview, September 1998

Back to top


Aardschok (The Netherlands)

After a long absence the pride of Flanders (and now also Holland) is back with the successor of the in 1996 released Blasfemia Eternal. Guitarist Bart has left the band and is replaced by the Dutch Erik Sprooten (ex-Inquisitor) and the Finn Jan Yrlund (ex-Prestige en Lacrimosa), who make Ancient Rites an international ensemble. That suits the lyrical concept of Fatherland very well, which is based upon the history of the European Continent. Vocalist, bassist and textwriter Gunther Theys writes about things such old heathen traditions, the Roman Empire and the French Revolution. The lyrics are very interesting and give evidence of much intelligence of knowledge. The same goes certainly also for the music, which puts a lot of other actual black metalbands in the shadow. On their previous releases Ancient Rites showed us already their predilection for thrash metal and folk, and those influences can also be found on a larger extent on Fatherland. Apart from that, you can also hear some genuine heavy metal influences from now and then, for instance in the guitarsolos and the beginning of Mother Europe. The ten songs contain a lot of variation and are, certainly at first hearing, quite complicated. Still they are, also thanks to the refrains, very recognizable. Beside the lyrics and the music also the production is way beyond the average, which makes Fatherland, in my opinion, already CD of the year.
(Translated by BDC)
95/100

Erik Westerveld for Aardschok, October 1998

Back to top


Metal Hammer (Greece)

The well-known to the Greek fans Ancient Rites return to the spotlight with their new, third album Fatherland. Like in their previous releases, Ancient Rites have these medieval/folk elements which fit perfectly both with the dark feeling and the musical being of the compositions. We can point out the beautiful and tight guitar themes, the extreme/unearthly vocals, and the "flexibility" of the songs so that the listener don't think that he listens to one song from the beginning of the album till the end, a phenomenon that has become a common one in black metal (and not only). The production is fairly good, the use of keyboards is harmonized with the spirit of the compositions, without any exaggerations, but the sound of the drums doesn't stick to me that much. The riffs are bombastic and bring to mind the great school of thrash of the past decade. This is Fatherland, an album that won't leave any fan of the extreme sound disappointed.
(Translated by Nick Anastopoulos, UK correspondent of the Greek edition of Metal Hammer)
8,5/10

Haris Efkarpidis for Metal Hammer, Issue #165

Back to top


Rifraf (Belgium)

The titel of Ancient Rites' third full length does not contain any fascist references to blood and soil, but points out to a certain nostalgic connection who everybody, black or white, feels with their 'Heimat'. Fatherland is the first album without guitarist Bart who used to be responsible for most of the songs. Newly recruted are guitarists Eric Sprooten (ex-Inquisitor) and Jan Yrlund, a Finn who carries a gothic-past with him. Instead of trying to copy Bart's specific sound, Gunther & co chose for a somehow new approach. But do not worry, old fans still find enough of the old Ancient Rites to get warmed up. Tracks like Mother Europe, Rise And Fall (Anno Satana) walk like usual on authenthic black metal paths. With The Seducer Ancient Rites even relives the very old Fallen Angel. The vocal cooperation between Mika (Impaled Nazarene) and Gunther on this track is a perfect bull's eye. Still, Fatherland is a lot more diverse than all the other material of the band. The keyboards got more prominent and in the guitarplaying of Jan and Eric there was more place for melody. Traditional heavy metal pops up quite often as well in the riffs as in the soli. Seen the roots of the members are in the 80's, this is not surprising. On this disc, Gunther also experiments quite more with his voice than on the two previous releases. The titlesong and Dying In A Moment Of Splendour are two good exemples of these developments. Ancient Rites already used to have a special status in the black metal circuit, well now they fortified this status by the new dimensions which are cultivated on Fatherland!
(Translated by BDC)

Stefan Lauwers for Rifraf, October 1998


Back to top